A BŐRÁPOLÁSI TANÁCSADÁS JELENLEG SZÜNETEL!

Az érzékeny bőr ápolása

Picture of Lara

Lara

A bőrünk egyik legfontosabb, elsődleges szerepe a védelem. Véd a külső környezeti és mechanikai hatásoktól, megakadályozza, hogy kórokozók jussanak a szervezetünkbe. Ezt a funkciót a bőrünk felszínén, zsíros és vizes fázisból álló bőrfelszíni emulziónak köszönhetjük,  a két fázis egyensúlya elengedhetetlen az egészséges bőrhöz. Ha ez a védőréteg sérül, vagyis megborul ez az egyensúly, akkor a bőr érzékennyé válik.

Az utóbbi időben a vendégeim és az online klienseim körében is egyre több az érzékeny bőrrel találkozom. Ebben szerepet játszhatnak környezeti tényezők, betegségek, hormonális problémák, de sajnos az aktívok halmozása és a túlhámlasztás is sok esetben felelős. Ha a bőröd szinte mindentől kipirul, gyulladt, sok kozmetikum csípi, gyakran húzódó, viszkető érzést tapasztaltsz, akkor a Te bőröd is érzékenynek mondható. A sérült barrier vízhiányhoz, idő előtti ráncokhoz, vagy akár aknés tünetekhez is vezethet.  Amíg nem áll helyre a rend, addig a bőröd semmilyen hatóanyagra vagy kezelésre nem tud megfelelően reagálni, legyen az faggyúszabályozás, gyulladáscsökkentés vagy akár anti-aging. Ebben az esetben a védőrétegének helyreállítása lesz a rutinod fő célja.  Az érzékenységet kell először kezelni, a védőréteget gatyába rázni mind a kozmetikában, mind pedig az otthoni bőrápolás során.

Hogyan?

A kulcsszó a minimalizmus lesz, tehát egy alap rutinnal kell operálnod. Felejtsd el az aktívok halmozását, törekedj egy egyszerű, minimalista rutinra és koncentrálj az erősítő hatóanyagokra.

  • Gyengéd arctisztítás: Válassz olyan lemosót, ami hatékonyan tisztít, mégsem érzed utána, hogy húzódik a bőröd. Reggel elég lehet langyos vízzel leöblítened az arcod, este pedig egy tisztító krém vagy tej jó választás lesz. Az erősen habzó formulák nem neked valóak, de téged még a gélek is irritálhatnak.
  • Hidratálás: Ha zsíros a bőröd koncentrálj a vízmegkötőkre, ha szárazabb, akkor mehet egy masszívabb, tápláló krém, a lényeg, hogy hidratálj minden nap!
  • Fényvédelem: Lehet kémiai fényvédőt használni érzékeny bőr esetén is, de ha csíp az alkoholos formula és irritál a parfüm, akkor válassz ezektől mentes verziót. 
  • Erősítő és nyugtató hatóanyagok: Cermadiok, glicerin,  niacinamid, azelainsav, ázsiai gázló, panthenol, urea, zsírsavak. Ezeket megtalálod hidratáló krémekben, sőt egyes fényvédőkben is, de kiegészítheted a rutinod egy szérummal vagy akár növényi olajjal.
  • Mindennapi bőrápolás: Bánj a bőröddel kíméletesen. Ne dörzsöld semmivel (főleg ne bőrradírral), használj külön törcsit az arcodra és cseréld gyakran, ne áztasd forró vízben. Az apró szokások megváltoztatása rengeteget számít.
  • Csinálj allergia tesztet: Ha egy új terméket vezetsz be a rutinodba, egy pár napig kend kis mennyiségben a könyök hajlatodba mielőtt az arcodra raknád.  

Ha helyreállt a rend, óvatosan, egyenként vezetheted vissza az aktívokat (szérumok, hámlasztók, stb.) a rutinodba. 

Egy kis termék ajánló:

Hasonló blogbejegyzések