A BŐRÁPOLÁSI TANÁCSADÁS JELENLEG SZÜNETEL!

Az összetevő, ami megérdemli a hypeot, a legkutatottabb és leghatásosabb anti-aging hatóanyag. A retinoidok, vagyis az A-vitamin származékok erős antioxidánsok, bizonyítottan csökkentik a ráncokat, megakadályozzák a kollagén lebomlását a bőrben, emellett hatásosak pattanások és pigmentfoltok ellen is.

Csak akkor gondolkodj retinoidban, ha az alap rutinod már tökéletes: tisztítás, hidratálás, fényvédelem. Terhesség alatt nem ajánlott retinoidokat használni. 

Legnépszerűbb retinoid fajták

Legnépszerűbb retinoidok a leggyengébbtől a legerősebbig:

 • retinyl palmitate
 • retinol
 • retinaldehyde (retinal)
 • retinolsav

Nézzük sorban:

Retinyl palmitate: Több lépésben alakul át retinolsavvá a bőrben, így kevésbé hatékony, de ezáltal az irritáló hatása is enyhébb. Érzékeny bőr esetén lehet ezzel kezdeni a retinolozást, bár én inkább javasolnék egy gyenge retinalt vagy HPR-t.

Retinol: Tiszta A-vitamin, a bőrünk enzimei alakítják át retinaldehyddé, majd retinolsavvá. Kevésbé potens és hatásos, mint a retinolsav, de ezáltal kevésbé irritáló is.

Retinaldehyde: Más néven retinal, egy lépésben alakul át retinolsavvá a bőrben, ezért a második legpotensebb A-vitamin származék. Nem vényköteles és kevésbé irritál, mint a retinolsav.

Retinolsav: Ez a tretinoin, ő a legerősebb, legpotensebb retinoid, sejtszinten működik, őt tudják a legkönnyebben felismerni és hasznosítani a bőrünkben lévő receptorok. Gyakran okoz irritációt (pirosság, hámlás, bőrszárazság) éppen ezért vényköteles, használata orvosi felügyelet mellett javasolt.

+1 HPR: kevésbé kutatott, de ígéretes új generációs retinoid, elméletben hasonlóan viselkedik, mint a retinolsav, viszont kevésbé irritáló.

Így vezesd be a rutinodba

A retinoidokkal óvatosan kell bánni, mert bár szuper hatékony összetevők, könnyen okozhatnak irritációt, szárazságot, hámlást.

 • Kezd gyenge termékkel pl.: The Ordinary Granactive Retinoid 2% in Sqalane, Paula’s Choice Resist Repair Itt a kevesebb több elve abszolút igaz, fokozatosan kell  hozzászoktatni a bőrt. Az erősség a retinoid fajtájától is függ.
 • Önmagában vezesd be alap rutin mellett (letisztítás, hidratálás fényvédelem), az első három hétben ne használj semmilyen más aktív hatóanyagot.
 • Esténként használd, reggel pedig kötelező mellé az SPF 50-es fényvédő!
 • Haladj lassan: Kezd heti 1x esténként, nézd meg hogy reagál a bőröd, majd hetente emeld a rendszerességet. Ha bírod használhatod akár minden este.
 • Kend száraz bőrre: Ezzel is csökkentheted az irritációt, a nedves bőrbe ugyanis sokkal jobban szívódnak fel a hatóanyagok, amit a retinol esetében főleg kezdetben nem feltétlenül szeretnénk.
 • Hagyd ki a szemkörnyéked: Később elkezdheted szoktatni ezt a területet is, de az elején inkább az arcodon kísérletezz.
 • Kombináld okosan: Az én véleményem az, hogy a retinolt használjuk önmagában, főleg az elején a biztonság kedvéért. Letisztítás, retinol, hidratálás vastagon, ennyi bőven elég.
 • Ha jól tolerálja a bőröd, óvatosan visszavezetheted mellé a többi aktív hatóanyagot egyenként.
 • Ha irritációt tapasztalsz csökkentsd a rendszerességet vagy tarts pár hetes szünetet.
 • Légy türelmes, a változáshoz akár 8-12 hétre is szükség lehet

Két módszer az irritáció csökkentésére:

 1. Letisztítás után vidd fel teljesen száraz bőrre, várd meg, míg beszívódik és utána vastagon hidratálj. Igény szerint a retinolos napokon használhatsz a hidratáló után arcolajat is.
 2. Letisztítás után kenj fel egy réteg hidratáló krémet, várd meg míg beszívódik, majd vidd fel a retinolt és zárd a sort még egy vastag réteg hidratálóval. Ez az úgynevezett szendvics módszer, kevésbé gazdaságos, mint az előző, de száraz, érzékeny bőr esetén hasznos lehet.

Lehet nyáron használni?

Saját felelősségre haladó retinolozóknak lehet, de mivel nem tudok mindenki mellett ott állni és felkenni a megfelelő mennyiségű(!) fényvédőt, így nyárra nem tudom nyugodt szívvel ajánlani.

Egyéb anti-aging összetevők, ha nem szeretnél nyáron retinolozni:

Ez  nem azt jelenti, hogy mostantól szünetel az anti-aging rutinod, vannak más lehetőségek. Ezeket persze retinol mellett is lehet használni, ha extrázni szeretnél, de fontos, hogy nem mindent egyszerre és kettőnél több szérum nem kell egy rutinba.

 • Antioxidánsok: C-vitamin, E-vitamin, zöld tea, és a niacinamide is ilyen
 • Bakuchiol: növényi retinol alternatíva, ígéretes és nincsenek mellékhatásai
 • Hialuronsav: megköti a nedvességet, érdemes olyat választani, amiben többféle hialuronsav van, mindig nedves bőrre kend és utána menjen a hidratáló
 • Peptidek: Sokféle peptid létezik, mindegyik egy picit mást csinál, de mindegyik az anti-aginget célozza valamilyen formában
 • + Hidratálj, fényvédőzz minden nap!

Ha kérdésed van írj Instagramon. 🙂

xx,

Lara