A BŐRÁPOLÁSI TANÁCSADÁS JELENLEG SZÜNETEL!

A bejegyzés ötlete az egyik kedvenc magyar podcastom hallgatása közben jött, ez pedig nem más mint a Golden Milk podcast. Betti az epizódok végén mindig megkérdezi az interjúalanyait, hogy milyen számukra egy tökéletes „én nap”. Elgondolkoztam, hogy számomra mik azok a dolgok, amik feltöltenek, és hogyan állítanék össze ezekből egy tökéletes szépségnapot. 

A szépségnap nekem egy kicsit tágabb fogalom, mint ahogy általánosságban használjuk. Aki követ Instagramon valószínűleg már tudja, hogy nagyon fontosnak tartom, hogy mindig találjunk időt magunkra. A self-care, vagyis öngondoskodás már mozgalommá nőtte ki magát, és felhívja a figyelmet arra, hogy törődjünk többet magunkkal, a fizikai és mentális egészségünkkel. Ez nem csak arról szól, hogy felteszünk egy arcpakolást és relaxálunk, vagy elmegyünk fodrászhoz. Persze ezek is részei lehetnek, de az önfejlesztés, valami új megtanulása, vagy akár a sport is ide tartozhat. A lényeg hogy olyat csináljunk, ami segít egy kicsit befelé fordulni, magunkra figyelni és feltöltődni. 

Ebben a bejegyzésben megmutatom nektek, hogy nálam hogy néz ki egy tökéletes én-nap, és remélem titeket is inspirálhatlak arra, hogy szakítsatok több időt magatokra. 🙂

Miért van szükségünk énidőre? - Saját példa

A produktivitás az egyik legnagyobb érték manapság, igyekszünk minden percet kihasználni, hogy teljesítsük a feladatainkat, legyen szó munkáról vagy magánéletről. Bár próbálok tudatos lenni ilyen téren, de én is észreveszem magamon, hogy folyamatosan multitaskingolok, szétaprózom a figyelmem, amitől persze nap végére teljesen kimerülök. Újabb és újabb feladatok esnek be (vagy én találom ki őket magamnak…), ezeket szépen listába szedem, és nagyon büszke vagyok, ha minél többet kipipálhatok belőlük.

Az utóbbi egy-két évben viszont elkezdtem érezni, hogy egyszerűen bedarálnak a hétköznapok. Sürgősen szerettem volna egy működő megoldást találni a stressz kezelésére, így kialakítottam a saját én-idő rituáléimat. Ezeket mutatom most meg egy napba sűrítve, remélem tudtok belőle ötleteket meríteni. 🙂

Az én tökéletes szépségnapom

Reggel

Ébredés: 8:00 körül, mert szeretek korán kelni, hogy jó hosszú legyen a nap, de biztosan nem állítok be ébresztőt.

Víz: Nálam itt kezdődik a szépségápolás, alvás után nagyon fontos, hogy hidratáljunk, ezért minden reggel egy nagy pohár vízzel indítok.

Kávé: Szigorúan az ágyban, lassan kortyolgatva, macskadorombolásra.

Meditáció: 10 perc, a Calm appot használom.  

Reggeli arcápolás: Nagyon szeretem a reggeli arcápolási rutinom, ez inkább egy ébresztő rituálé számomra. Megmosom az arcom langyos vízzel, utána jöhet a C-vitaminos szérum, nappali krém, és persze a fényvédő.  Ilyenkor kicsit több időt fordítok a krém felvitelére, jól belemasszírozom az arcomba.  Egy ilyen napon egyáltalán nem sminkelek. 

Délelőtt

Piac: A legjobb lelassulós programok egyike számomra a piacozás, amikor  nem rohanok, és sokáig válogathatok. Először szeretek körbejárni és felmérni a terepet, sokszor ilyenkor találom ki, hogy mit fogok főzni a következő napokban. 

Edzés: A tökéletes szépségnapomból nem maradhat ki az edzés, főleg hétvégén, amikor végre nem kell sietnem utána munkába. Azért szeretem a súlyzós edzést, mert engem ez kapcsol ki igazán. Csak a mozdulatokra, és az izmaimra koncentrálok, tökéletes mindfulness gyakorlat.  Hétvégén belefér egy alapos hengerezés, nyújtás, és szauna is. 

Reggeli: Alap, hogy villásreggeli! Tojás, avokádó, füstölt lazac, gm pirítós, sok zöldséggel, és persze még egy kávé. 😉

Fürdő: Heti egyszer engedek magamnak egy kád vizet, rakok bele valami finom illatú fürdősót vagy illóolajat, és mehet a relax. Ilyenkor igyekszem nem nyomkodni a telefonom, csak csendben feküdni, és teljesen ellazulni. Általában leradírozom az arcom, és utána felrakok egy arcpakolást.

Főzés és ebéd: Imádok főzni, Instagramon sokszor osztok meg erről sztorikat. A hideg hónapokban minden héten készül valamilyen leves vagy ragu, sok zöldséggel, jó fűszeresen. A kedvencem a curry-kókusztej kombináció, de a magyaros főzelékek, vagy akár egy jó szaftos csirkepörkölt is szóba jöhet. Azért is jók ezek a hétvégi napok, mert végre nem újramelegítve, a dobozból kell ennem, hanem egy szépen megterített asztalnál. 

Délután

Olvasás: A folytonos online jelenlétből jó egy kicsit kiszakadni, engem nagyon kikapcsol az olvasás. Van, hogy egy könyvet veszek elő, de van, hogy a kedvenc magazinomat lapozom át, amihez éppen kedvem van.

Youtoube videók: Ha nincs kedvem olvasni, akkor a kedvenc youtubereim videóit nézem, általában egészséges életmód témában. Ezekből sok motivációt nyerek, vagy éppen ötleteket, hogy mit főzzek legközelebb. 🙂

Édesség: Délután mindig beüt az édesség iránti csillapíthatatlan vágy…  Nagy kedvencem az étcsoki, mindig van itthon, ebből egy-két kocka is elég. Van a közelünkben egy szuper mentes cukrászda is, a Sovány Vigasz, elég sűrűn betérünk ide hétvégente. Otthon is szoktam sütni egészséges sütiket, a banánkenyér télen nagy kedvenc.

Este

Vacsi: Valamilyen leves, vagy főzelék. Ősszel jól esik vacsira is meleget enni, de igyekszem a zöldségeket ilyenkor is beiktatni, és a levesekbe, főzelékekbe bele tudom csempészni őket. 

Gua sha: Az esti arcápolási rutinom legjobb része a gua sha arcmasszázs. Nálam kb. 10 percet vesz igénybe, berakok egy jó zenét, és lassan végigmasszírozom az arcom. Rögtön látom a különbséget, sokkal feszesebb és simább lesz a bőröm tőle. 

Filmezés: Egy könnyű filmmel zárom a napot, főzök egy teát, vagy töltök magamnak egy pohár vörösbort. Általában a cicáim is csatlakoznak, annyira megnyugtat, mikor szinkronban dorombolnak! 

Így nézne ki egy tökéletes szépségnap számomra, de őszinte leszek, pontosan ebben a formában elég ritkán jön össze. Általában beiktatok egy kis takarítást, vagy fotózok, blogbejegyzést írok. Nem is a tökéletesség a lényeg, inkább az lenne a cél, hogy a kellemes tevékenységek közül egyet-egyet be tudjunk iktatni a hetünkbe. 

Egyáltalán nem önzőség, ha szakítunk időt magunkra, mert ezáltal nyugodtabbak, boldogabbak leszünk, ami a környezetünkre is jó hatással van. Amióta odafigyelek az én-időre, sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok, ami pozitívan befolyásolja a kapcsolataimat, a mentális teljesítményemet, és az egészségemet is. Tudom, hogy mindenki nagyon elfoglalt, de a leírt tippek közül van olyan, ami nem igényel sok időt és különösebb készülést. Ha egy-két órára el tudtok vonulni a hét folyamán, hogy beiktassatok néhány ilyen rituálét, már sokat tesztek magatokért. Írjátok össze, hogy mik azok a tevékenységek, amik kikapcsolnak, és figyeljetek arra, hogy minden héten legalább egyet beiktassatok közülük a mindennapjaitokba. 🙂

xx,
Lara