A BŐRÁPOLÁSI TANÁCSADÁS JELENLEG SZÜNETEL!

Egy kis háttér sztori

Korábban az egészséges életmód számomra a helyes táplálkozást és a rendszeres edzést jelentette. Eszembe sem jutott, hogy az is fontos lehet, hogy mit kenek magamra. Vásárlás előtt az ételek összetevőit mindig megnéztem, de ez már nem volt igaz a kozmetikumokra. Az utóbbi egy évben sok életmódbeli szokásomon kellett változtatnom egészségügyi okokból, és a szépségápolási rutinom is teljesen átalakult. Elkezdtem jobban odafigyelni arra, hogy milyen kozmetikumokat választok, és ebben az INCI értelmezése és elemzése segített. A bőrünkön keresztül rengeteg káros anyag szívódhat fel, amik befolyásolhatják az egészségi állapotunkat. 

Első lépésként igyekeztem az összes termékemet lecserélni natúrkozmetikumra,  hátha ez megoldás lesz a problémámra. Kipróbáltam jó néhány márkát, főleg magyarokat, szeretem támogatni a hazai termékeket. Vannak köztük csodásak, amiket biztosan fogok ajánlani nektek, de rájöttem, hogy nem ez a egyetlen út. Nem csak natúrkozmetikumokkal lehet egészséges a szépségápolás! Voltak, amik működtek, és voltak, amik nem igazán, így tovább keresgéltem. Így jutottam el az INCI-hez, vagyis a kozmetikumok összetevőlistájához. Elkezdtem kutakodni, blogokat és cikkeket olvasni, podcastokat hallgatni a témában. Ebben a bejegyzésben összefoglalom az alapokat, amik ahhoz szükségesek, hogy tudatosan válasszunk a rengeteg elérhető termék közül.  

Mi az INCI?

INCI vagyis “International Nomenclature of Cosmetic Ingredients”, a Kozmetikai Összetevők Nemzetközi Elnevezése. Ez az összetevőlista, amit általában az “Ingredients” címszó alatt találunk a termékek hátulján, és furcsa, idegen szavak állnak rajta általában angolul vagy latinul. Ettől rögtön úgy érezhetjük, hogy minimum kémikusnak kéne lennünk ahhoz, hogy bármit is megértsünk az egészből. Az biztos, hogy nem annyira egyszerű értelmezni ezeket a listákat, de nem is az a cél, hogy az összes összetevőt fejből megtanuljuk. Bőven elég, ha az alapokat tudjuk, és mielőtt vásárolunk rászánunk egy kis időt, hogy utána nézzünk az összetevőknek. 

INCI értelmezése

Az INCI lista értelmezése szükséges ahhoz, hogy ki tudjuk választani a számunkra legmegfelelőbb termékeket. Hasonlóan a csomagolt élelmiszerek összetevőlistájához,  a kozmetikumokra is igaz az, hogy fontos az összetevők sorrendje. Amelyik anyag a listában elsőként szerepel, abból van a termékben a legtöbb, és tovább haladva a sorban csökken az adott összetevő mennyisége. Fontos megjegyezni, hogy a hatóanyagok koncentrációja nem szerepel a listán, tehát azt nem fogjuk megtudni, hogy pontosan mennyi hatóanyagot tartalmaz a termék, kivéve ha ezt külön feltünteti a gyártó. Valamint ami 1% alatti koncentrációban van jelen, azt a gyártó a listán belül bárhol feltüntetheti.

Vannak olyan anyagok, amik már nagyon alacsony százalékban is hatékonyak, viszont olyan esetet is láttam, amikor a gyártó feltünteti a csomagolás elején a szuper összetevőt, és az INCI-ből kiderül, hogy valahol a lista végén kullog, tehát alig van belőle a termékben. Ezek azok a marketing fogások, amiket sok márka használ, és ha nem vagyunk elég szemfülesek, akkor rengeteg pénzt kiadhatunk teljesen feleslegesen. 

Remélem most már mindenki jól megijedt, szóval még egyszer hangsúlyozom, hogy nem az a cél, hogy az összes elnevezést megtanuljuk. Ami szerintem reális, hogy azokat a hatóanyagokat ismerjük, amik kifejezetten irritálóak, valamint azokat, amik nagyon sok esetben az INCI lista elején szerepelnek. Amikor vásárolok, akkor általában az első 5-6 összetevőt nézem meg, mert ezekből található a legtöbb a termékben. Ha pedig speciális hatóanyagot kerestek, akkor a koncentrációra érdemes figyelni. 

A kozmetikai ipar hatalmas, a cégek pedig rengeteget költenek marketingre, és az összetevőlistákból pontosan kiderül, hogy megéri-e az árát az adott termék, érdemes-e megvennünk. Ezért is lényeges, hogy tudatosan válasszunk, és ne dőljünk be a jól csengő reklámszövegeknek. Amit viszont itt is kiemelnék, hogy csak saját tapasztalat alapján tudjuk kideríteni, hogy mi a jó a bőrünknek, INCI ide vagy oda. Kísérletezés kérdése, hogy megtaláljuk a tökéletes termékeket, de azért nem árt egy alap tudás az összetevőkről. 

Hogyan lehet ezt megtanulni?

Szerintem kezdésnek szuper, ha megnézed a kedvenc termékeidet. Nekem is ez a tervem, szépen sorban kielemzem, amiket jelenleg használok. Erről természetesen bejegyzéseket fogok írni, szóval velem együtt ti is tanulhattok majd. 😉 Itt is kiemelném, hogy ami nekem beválik és az én bőrömnek jó, az egyáltalán nem biztos, hogy nektek is jó lesz. A bejegyzések segítségül szolgálnak majd az egyéni kísérletezéshez, mert továbbra is az  cél az, hogy megtanuljátok, hogy mi a legjobb a ti bőrötöknek.

Szerencsére már több honlap is rendelkezésre áll, ahova be lehet írni az adott terméket vagy összetevőt, és kidobja a legfontosabb infókat. Amit a legtöbbször használni fogok az a kremmania.hu, a COSDNA adatbázisa, és Paula Begoun honlapján található összetevő szótár

Hogyan fog kinézni ez a gyakorlatban?

Nézzünk egy példát krémmániáról. Most nem megyek bele a teljes elemzésbe, erről majd lesznek külön bejegyzések. Megkerestem a kedvenc Kiehl’s avokádós szemkörnyékápolómat, íme az összetevői:

Látjuk, hogy vannak zöld, sárga és piros pöttyök a különböző összetevők mellett, ezek az EWG kockázatot mutatják. Az EWG vagyis Environmental Working Group egy olyan szervezet, ami két szempont szerint sorolja be a különböző hatóanyagokat és vegyszereket, az egészségünkre és környezetünkre gyakorolt hatásuk alapján. Az első szempont a kockázat, ennek megállapítására egy 0-tól 10-ig terjedő skálát használnak, minél alacsonyabb az érték, annál biztonságosabb az anyag. A másik szempont az EWG adat, ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy mennyi releváns információ (kutatás, tanulmány) áll rendelkezésre az adott hatóanyag értékeléséhez.

Külön adatbázist hoztak létre a kozmetikai összetevőknek, ez a SkinDeep. Az összetevők mellett szereplő pöttyök tehát az egészségre és a környezetre gyakorolt hatást mutatják. Kiindulásnak jó, de nem biztosíték arra, hogy néhány közülük nem okoz bőrirritációt, vagy épp ellenkezőleg, egy sárga pötty miatt még simán lehet, hogy tökéletesen beválik a termék. Azt javaslom, hogy kritikusan nézzük a színkódokat, és ne csak ez alapján válasszunk kozmetikumot.

Ha  a krémmánián rákattintunk egy összetevőre, akkor részletesebb információt kapunk róla. A listában az első a víz, tehát vízből van a legtöbb a termékben, de mivel ez nem annyira izgi, ezért nézzük a másodikat, a shea vajat.

Funkció:

Funkcióját tekintve ez egy emolliens, ami azt jelenti, hogy első sorban lágyító, puhító, hidratáló hatású. 

EWG kockázat:

Az EWG kockázata alacsony, tehát az egészségünkre és a környezetünkre nincs káros hatással.

EWG adat:

EWG adat korlátozott, ami azt jelenti, korlátozott mennyiségű tudományos információval rendelkezünk róla. 

Komedogén index:

A komedogén index azt mutatja, hogy az adott összetevő mennyire tömíti el a pórusokat, tehát mennyire okoz miteszereket, pattanásokat. Egy 1-től 5-ig terjedő skálán sorolják be a hatóanyagokat, ahol az 1 a legkevésbé komedogén. A shea vajról a krémmánián nincs adat, de egy másik forrás szerint a 0-2-es kategóriába tartozik, ami alacsonynak számít, nem véletlen, hogy rengeteg termékben használják. Általában a különböző olajak és vajak rendelkeznek magasabb komedogén indexxel, de ebből a példából is láthatjuk, hogy ez nem mindegyikre igaz. Főként a problémás bőrűeknek lehet érdekes a komedogén index, bár ebben az esetben is érdemes kísérleteznünk és a saját tapasztalatainkra támaszkodnunk.

Irritatív index:

Az utolsó szempont az irritatív index, erre szerintem mindenkinek érdemes odafigyelnie, főleg az érzékeny bőrűeknek. A shea vajjal kapcsolatban erről sincs adat krémmánián, de a leírásban szerepel, hogy megfelelő az érzékeny bőrűek számára. Találtam két olyan tanulmányt, amikből kiderült, hogy az érzékeny bőrűeknek kifejezetten jót tesz a shea vaj, és ekcéma esetén is hatásosnak bizonyultak. Ha ez bővebben érdekel nézd meg a forrásokat. 

Mire számíthattok az elemzős bejegyzésekben?

Ennyire részletesen nem fogok írni az összes hatóanyagról, de szerintem a fenti példa szükséges volt ahhoz, hogy tisztázzuk az alapfogalmakat. Látjátok, hogy az INCI részletes elemzése időigényes, főleg ha olyanok vagytok mint én, és nem bírjátok ki, hogy ne menjetek utána minden információnak… 😀 Egy-egy összetevőről órákig lehetne olvasgatni, és valószínűleg én ezt meg is fogom tenni, de szerencsére nektek nem kell, mert igyekszem majd röviden összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat. 

Hamarosan jelentkezem a mostani kedvenceim INCI elemzéseivel! 🙂

xx,
Lara