A BŐRÁPOLÁSI TANÁCSADÁS JELENLEG SZÜNETEL!

A C-vitamin után a második extra hatóanyag, amit beépítettem a arcápolási rutinomba a hialuronsav volt.  Szerettem volna valami erősebb hidratáló, vízmegkötő összetevőt a száraz bőrömre, és ez jó megoldásnak tűnt. Lassan egy éve használok hialuronos szérumot, és most, hogy a kozmetikus suliban is eljutottunk a sejtbiológiáig,  elkezdtem jobban utána olvasni ennek a kicsit ellentmondásos hatóanyagnak. Ebben a cikkben összefoglalom, amit tanultam róla, és a a bejegyzés végén megmutatom, hogy miket használtam eddig, és mik a tapasztalataim. 

Mi az a hualuronsav?

Ellentétben a nevével ez igazából nem egy sav, hanem egy jó nagy cukormolekula, és arról híres, hogy méretének akár ezerszeresét is képes megkötni vízben

Alapvetően emlős élőlények szervezetében természetesen megtalálható anyag, az 1930-as években figyeltek fel rá a kutatók. Először tehenek szeméből és kakastaréjból vonták ki, de ezt inkább hagyjuk… Az 1980-as években kezdték el kozmetikumokban használni, de csak a 2000-es évek elejétől tudják kémiai úton előállítani. 

Az emberi testben is megtalálható a hialuronsav, legnagyobb mennyiségben a szemünkben, az ízületekben, és a bőrünkben, ahol fontos a nedvesség megtartása. Segít megőrizni a bőr hidratáltságát, feszességét, viszont sajnos az életkor előrehaladtával, és a káros környezeti hatások miatt csökken a mennyisége

Hialuronsav a kozmetikumokban

Nem meglepő, hogy a szépségipar is hamar felfedezte ránctalanító hatása miatt, biztos hallottatok már a hialuronsavas ráncfeltöltésről. A kezelés során a hatóanyagot injekcióval juttatják a bőr mélyebb rétegeibe, és valóban látványos ráncfeltöltő hatást tudnak vele elérni. Bár ez sem tart örökké, a tűvel bejuttatott hialuron kb. fél évig biztosítja a sima bőrt.

Kozmetikumokban is nagy előszeretettel használják úgynevezett humektáns, vagyis vízmegkötő tulajdonsága miatt. Ez azt jelenti, hogy a saját bőrünk mélyebb rétegeiből, és a levegő páratartalmából a bőr felsőbb rétegeibe vonzza a vizet, ezáltal hidratálja a bőr felszínét. A feltöltő, simító, ránctalanító, és gyulladáscsökkentő hatását viszont csak a mélyebb rétegekbe jutva tudja kifejteni. 

Általában Sodium Hyaluronate, Hyalurinic acid vagy Sodium Hyaluronate Crosspolymer néven találhatjuk meg krémek, szérumok, maszkok összetevőlistájában (INCI). Használata biztonságosnak mondható, mivel a bőrünkben természetesen is előfordul, így nem jellemző, hogy irritációt okoz. 

Mi a probléma vele?

A fentiek alapján azt gondolhatjuk, hogy megtaláltuk a szent grált, ami a hidratálást illeti. Az olvasgatás során azonban találtam jó néhány olyan írást, amiben fenntartásokkal kezelik a hialuronsavat, és felvetnek néhány problémát vele kapcsolatban.

  • Hatása függ a levegő páratartalmától: Ha magas a páratartalom a levegőben, akkor szuper, mert a bőrünkhöz vonzza és megköti a vizet, azonban ha száraz a levegő (fűtés, légkondi, nyári száraz meleg), akkor kiszáríthatja a bőrt. Hogyan? Ha nincs pára, akkor nem tud kívülről vizet megkötni, ezért csak a bőrünk mélyebb rétegeiből hozza fel a nedvességet a külső hámrétegbe. Ez hosszú távon a mélyebb rétegek kiszáradását okozhatja.

Megoldás: Használjuk közvetlenül fürdés után a fürdőszobában, amikor jó párás a levegő, vagy vegyünk egy párologtatót. A szobanövények is nagyban segítenek a megfelelő páratartalom elérésében, és még jól is néz ki tőlük a lakás. Használjunk utána gazdagabb hidratáló krémet, akár bele is keverhetjük a hialurontos szérumunkat.  Ha száraz a bőrünk akkor arcolaj is mehet rá, ami lezáró réteget képez, és nem hagyja elpárologni a nedvességet. 

  • Túl nagy a mérete:  A hialuronsav molekulái jóval nagyobbak, mint a bőrünk sejtjei közötti rések, így nem férnek át rajtuk. Ez azt jelenti, hogy  nehéz bejuttatni az alsó rétegekbe, nem tud beszívódni. Miért fontos, hogy bejusson? Mert így tudja kifejteni a bőrfelszíni vízmegkötésen kívül az egyéb felsorolt hatásait, vagyis a ránctalanítást, mélyhidratálást és gyulladáscsökkentést. 

Megoldás: Szerencsére a kémikusok már dolgoztak az ügyön, és kifejlesztették a hidrolizált hialuront (Hydrolized Hylauronic Acid), valamint a keresztkötött hialuront (Sodium Hyaluronate Crosspolimer). Ezek sokkal kisebb molekulasúlyú anyagok, mint a sima hialuronsav, így  már be tudnak szívódni a bőrbe, és ki tudják fejteni a hosszabb távú hatásaikat.

  • Nagyon gyorsan lebomlik: Sajnos nem elég stabil, még akkor is csak fél évig látható a hatása, ha injekcióval juttatják a bőrbe. A kozmetikumokban a bomlása még gyorsabban végbemegy, akkor is, ha bejut a mélyebb rétegekbe. 

Megoldás: Napi szinten és következetesen kell használnunk a hialuronos terméket, hogy tényleg hatékony legyen, viszont még így is kétséges, hogy hosszú távon változtat a bőrünk állapotán. Míg pl. a retinol bizonyítottam ráncmegelőző, ránctalanító, tehát hosszabb távon hatással van a bőrünkre, a hialuronról egyelőre úgy tűnik, hogy csak a használat közben tudja kifejteni a hatását. 

  • A kor előrehaladtával kevésbé tudjuk hasznosítani: A hialuronsavat “értelmező” CD44 nevű receptoraink száma csökken, ahogy öregszünk. Ezek ismerik fel a bejuttatott hialuront, szóval nem túl jó hír, hogy egyre  kevesebb van belőlük. 

Megoldás: Erre igazából sajnos nincs megoldás, ez biológia. Egyénenként eltérő, hogy milyen gyorsasággal történik a folyamat, de ezek a receptorok bizony mindenkinél fogyóban vannak. Mindenesetre egészséges életmóddal, és a bőrünk védelmével biztosan lassítani tudjuk a csökkenésüket.

Akkor érdemes egyáltalán használni?

Szerintem igen. Vízhiányos bőr esetén segíthet visszapótolni a nedvességet, de néhány dologra nem árt odafigyelni a vásárlásnál. Ha komplex terméket választunk, amiben kicsi, közepes és nagy molekulájú hialuronsav is megtalálható, akkor ki tudjuk élvezni az összes pozitív hatását. A nagy molekulasúlyú rész lesz a vízmegkötő, ami a bőrünk felszínén hat, a közepes erősíti a bőr védőrétegét, a kicsi pedig mélyen hidratál és feltölt. 

Az is fontos, hogy a hialuronsav az összetevőlista elején szerepeljen a választott készítményben, így biztosak lehetünk benne, hogy tényleg található benne megfelelő mennyiség. A lemosható hialuronos termékeknek nincs túl sok hasznuk, mindenképpen olyat válasszunk, amit fent hagyunk az arcunkon, ilyenek például a krémek és a szérumok. 

Ahhoz pedig, hogy kihozzuk a maximumot a választott kencéből, tartsuk be a fent említett praktikákat a használat során, és figyeljük a bőrünk reakcióit. 

Saját tapasztalatok

A Geek&Gorgeus két termékét próbáltam eddig, a HA 5 Light és HA 5 Rich szérumokat. A Lightot nyáron használtam, a Rich pedig most, a hidegebb hónapokban került elő. Este fürdés és tonizálás után teszek belőle egy babszemnyi mennyiséget a kezembe, és egyenletesen eloszlatom az arcomon, utána jöhet az éjszakai hidratáló, és ha szükségesnek érzem, akkor arcolaj is. A C-vitaminos szérummal ellentétben itt nem kell várni míg beszívódik, sőt az a jó, ha minél gyorsabban felkenjük utána a hidratálónkat.  A tonik ad egy kis plusz nedvességet, amit a hialuronsav megköt, a gazdagabb krém és az arcolaj pedig bezárja a vizet a bőrömbe.

Összetevők: Mindkét termékben többféle hialuron található meg, különböző molekulasúllyal, ami jó hír, mert így egyszerre tud érvényesülni az összes fent említett hatás. A Rich-ben Betaine is van, ami egy szuper hidratáló, ezért választottam télre. Mindkettőben van glicerin, panthenol és glikolok, amik szintén hidratálnak. A Light-ba még egy kis antioxidáns hatású E-vitamint is csempésztek. Nincs benne alkohol és egyéb irritáló összetevő, úgyhogy biztonsággal használható. 

HA 5 Light: 

HA 5 Rich:

Csomagolás: Szeretem a pipettás kiszerelést, szerintem nagyon praktikus, és a sötét üveg megvédi a terméket az oxidációtól. Mivel ezeknek a szérumoknak kicsit sűrűbb az állaguk, könnyen fel lehet őket vinni, nem folynak szét a kezemen.

Állag: A Rich elvileg gazdagabb, selymesebb formula, bár szerintem hatalmas különbség nincs a kettő között. Nem túl folyósak, mindkettő gyorsan beszívódik, nem hagynak ragacsos vagy zsíros réteget a bőrön. A Rich talán egy kicsit gélesebb, de zsírosnak semmiképp sem mondanám. 

Illat: Ahogy azt a márkától megszokhattuk szerencsére mindkét termék illatmentes. 

Hatás: Úgy érzem, hogy ad egy kis extra hidratálást, a téli időszakban biztosan továbbra is használni fogom. Egyszerű volt beépíteni a rutinomba, nem igényel túl nagy extra erőfeszítést vagy odafigyelést, és az ára is teljesen jó, úgyhogy nálam tuti maradni fog.

Az olvasottak alapján az én véleményem az, hogy egyelőre nem érdemes nagyon sok pénzt áldozni hialuronos kencékre. Még rengeteg kutatás és fejlesztés szükséges ahhoz, hogy tényleg hatékonnyá tudják tenni ezt az összetevőt a kozmetikumokban, de egyre több ígéretes terméket láthatunk. Száraz bőrűként nagyon várom, hogy kifejlesszék a bomba biztos formulát, mert amúgy a hialuronsav egy szuper összetevő.

Ha viszont használjátok, és úgy veszitek észre, hogy a bőrötök hálás érte, akkor a fenti két terméket tudom ajánlani. 🙂

Egy kis újdonság

Most kaptam az éves Marie Claire előfieztésem mellé ezt a Skyendor hialuronos szérumot, aminek nagyon örültem, mert a Geek&Gorgeous hamarosan elfogy. Ez egy jóval drágább árkategória, úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok, hogy vajon tud-e többet, mint a korábbiak. Be fogok számolni róla! 😉

xx,
Lara

Források:

https://skinsmart.hu/szakertoi-tanacsok/hialuronsav/

Melyik hialuronsav hat tényleg?

A hyaluronsav hatása

Hyaluronic Acid for Skin Explained (25 Studies): EVERYTHING You Need to Know!

https://labmuffin.com/skincare-chemistry-which-ingredients-are-humectants/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22052267