A BŐRÁPOLÁSI TANÁCSADÁS JELENLEG SZÜNETEL!

A hatékony bőrápolás olyan mint a sportolás, vagy az egészséges táplálkozás. Egyetlen edzéstől nem lesz szép tónusos tested, ugyan úgy, ahogy heti 1-2 egészséges ételtől sem fogsz lefogyni. Következetességre és türelemre lesz szükséged, ezért kell egy bomba biztos bőrápolási rutin, ami igazodik az egyedi igényeidhez. Minden bőr más, ezért nem érdemes azon a vonalon elindulni, hogy a környezetedben ki mire esküszik. Neked kell kitapasztalnod, hogy mi válik be, a folyamatot pedig úgy tudod meggyorsítani, ha szakember segítségét kéred.

1. Ismerd meg a bőröd

Ez lesz a kiindulási pontod, mindennek az alapja.

Hogyan tudod meghatározni a bőrtípusodat?

 1. Mosd meg az arcod langyos vízzel és óvatosan töröld szárazra.
 2. Várj 10-15 percet anélkül, hogy bármit kennél rá.
 3. Figyeld meg hogyan reagál a bőröd.

Ha komfortosan érzed így magad, és nem tapasztalsz semmilyen kellemetlen tünetet, akkor nagyon szerencsés vagy, mert a bőrtípusod a normálhoz közelít (normál nincs 18 éves kor fölött.) Ha húzódik, viszket vagy esetleg hámlik, és alig várod, hogy rákenhess valamit, akkor jó eséllyel száraz, vagy legalábbis vízhiányos a bőröd. Ha látványosan kifényesedik, olajos réteg keletkezik az arcodon, akkor a zsíros bőrűek táborába tartozol. Ebben az esetben is tapasztalhatsz húzódó érzést, mivel a vízhiány bármelyik bőrtípushoz társulhat. A legtöbb embernek kombinált a bőre, vagyis T-vonalban zsírosabb, a többi területen pedig lehet száraz, vízhiányos.  

Ha problmás a bőröd (rosacea, aknés bőr, ekcéma, stb.), akkor mindenképp érdemes szakemberhez fordulnod, aki segít a megfelelő termékek kiválasztásában. 

2. Vizsgáld meg az életmódod

Az életmódod és a környezeti hatások is nagyban befolyásolják a bőröd állapotát, ezeket is figyelembe kell venned az arcápolási rutinod kialakításakor. 

Életmódtényezők:

 • Alvás: Ha karikás a szemed, akkor a csodakrémek beszerzése előtt az alváshigiéniád kell helyre tenned.
 • Stressz: Hirtelen kipattogtál? Lehet, hogy a stressz az oka, és első körben ezzel kell foglalkoznod.
 • Mozgás: A rendszeres mozgás fokozza a vérkeringést és az anyagcserét, ami a bőrükre is szuper hatással van, sápadt, fakó bőr esetén segíthet.
 • Étkezés: A pattanásokat például ételintolerancia, allergia, vagy vitaminhiány is okozhatja, nem árt utána járni. 
 • Hormonok: A bőrünk állapotát nagyban befolyásolják a hormonjaink, nőként ezt meg is tapasztaljuk minden hónapban. Komolyabb bőrprobléma esetén érdemes ezt is kivizsgáltatnod.

Környezeti hatások:

 • UV-sugárzás: A bőr öregedésének első számú felelőse, ezért a legjobb anti-aging termék a fényvédőd.
 • Levegő minősége: A szmog, a dohányzás, és a poros levegő eltömíti a pórusokat, az alacsony páratartalom pedig kiszárítja a bőrt.
 • Szélsőséges hőhatások: Hosszú forró fürdő, vagy egy reggeli frissítő jéghideg vizes arcmosás? Az extrém meleg és hideg is irritálhat.

3. Nézd végig a kozmetikumaidat

Ebben a bejegyzésben írtam az kozmetikumok összetevőlistáinak értelmezéséről. Érdemes ráfordítani az időt, és végig nézni azokat a termékeket, amiket aktuálisan használsz, vagy szakember segítségét kérni ebben. Ha például van olyan krémed, amit imád a bőröd, akkor ez alapján rájöhetsz, hogy melyik összetevő lehet a nyerő számodra. Ezzel a módszerrel kiszűrheted az irritáló anyagokat is, amiket érdemes a jövőben kerülnöd.  

4. A kevesebb több

Nem kell rögtön összevásárolni mindent, az alap lépések legyen tökéletesek, vagyis a letiszítás, a hidratálás és a fényvédelem. Erre tudsz építkezni, de azt javaslom, hogy 2-3 aktív hatóanyagnál többet ne használj egyszerre és ezeket is egyenként, fokozatosan vezesd be. Gondolok itt a különböző hámlasztó savakra (AHA, BHA, PHA), retinol származékokra, azelainsavra, niacnimaidera, stb.  Fontos, hogy meghatározd a legfontosabb célodat (pl.: anti-aging, pattanások, hidratálás, és eszerint válaszd ki a hatóanyagokat. 

5. Alakíts ki egy fenntartható rutint

A fenntartható azt jelenti, hogy igazodik a napirendedhez és következetesen tudod tartani. Ha nyűgnek éled meg az egészet, vagy a felét elfelejted magadra kenni annak, amit megvettél, akkor értelmét veszti a dolog.

6. Figyeld a bőröd, gyűjts tapasztalatot

Ha van egy biztos alap rutinod, akkor kezdődhet a tapasztalatgyűjtés. Vannak olyan hatóanyagok,  amik hosszú távon fejtik ki a hatásukat, 2-3 hónap is beletellhet, mire változást látsz. Lehet, hogy valamire azonnal reagálni fog, akár poztiívan akár negatívan. Ez egy folyamat, továbbra is a türelem és a következetesség lesz a kulcsszó. 

Ha segítségre van szükséged keress bátran egyéni tanácsadás kapcsán, minden információt megtalálsz a tanácsadás menüpont alatt. 🙂

xx,
Lara